Waarom boeken lezen voor je kind zo belangrijk is

lezen.png

Wist je dat het sociale leven van je kind in grote mate wordt beïnvloed door het aantal woorden dat hij/zij leest? Het brein is namelijk hongerig, op zoek naar informatie. Door middel van lezen kan het brein zich ontwikkelen tot een plek waar kennis, inzichten, concentratie, gevoel en sociale skills gebalanceerd samenkomen. In deze blog leggen we uit waarom boeken lezen zo belangrijk is voor de toekomst van een kind.

Boeken lezen is de basis

De nieuwe generatie leest minder dan de voorgaande generaties. Door de opkomst van technologische snufjes als IPads, PlayStations en Apps is er nou eenmaal meer afleiding dan vroeger. Dit is terug te zien in de cijfers van het leesgedrag van Nederlandse tieners. Uit onderzoek van MediaTijd blijkt namelijk dat tieners nog maar tien minuten per dag besteden aan lezen, terwijl dit vijf jaar geleden nog meer dan het dubbele was.

Het wordt tijd om hier verandering in te brengen en boeken lezen weer hot te maken. Boeken lezen geeft je kind een ontwikkelde en sociale voorsprong waar jullie nu en later profijt uit kunnen halen. We leggen je hieronder uit waarom lezen zo belangrijk is voor je kind.

Boeken lezen is kennis vergaren

Tijdens het lezen krijgt je kind niet alleen te maken met nieuwe woorden en begrippen, ook wordt er bijvoorbeeld kennis opgedaan over belangrijke gebeurtenissen of personen uit het verleden en verschillende hedendaagse culturen. Ook zorgt het leven van een verhaal ervoor dat het brein aan het werk wordt gezet en beelden visualiseert die het verhaal ondersteunen.

Tijdens het lezen visualiseert je kind het verhaal, waardoor het brein in werking komt!

Tijdens het lezen visualiseert je kind het verhaal, waardoor het brein in werking komt!


Boeken lezen is inzichten krijgen

Een verhaal roept vragen op. Waarom doet de hoofdpersoon dit? Waarom kiest hij voor deze aanpak? Hoe gaat het normaal in zijn werking? En waarom gaat het nu juist anders? Allemaal vragen die tijdens het lezen op kunnen borrelen. Door steeds meer en bewuster over deze vragen na te denken is je kind in staat om hier een weldoordachte mening over te vormen. Het onderbouwen van bepaalde gedachten door middel van argumenten is erg belangrijk en in iedere sociale gelegenheid een handige vaardigheid om te bezitten.

Boeken lezen is leren concentreren

Een boek vereist aandacht. Ben je niet gefocust tijdens het lezen? Dan kun je dezelfde zin drie keer lezen en deze alsnog niet begrijpen. Met lezen vergroot je, zonder dat je het doorhebt, de spanningsboog. De spanningsboog die zo belangrijk is tijdens het leren voor en het maken van proefwerken en tentamens.

Boeken lezen is leren verwoorden

Door te lezen, verschaft je kind zichzelf een grotere woordenschat. Niet alleen is dit fijn om teksten beter te begrijpen, ook is dit beter voor het eigen spraakvermogen. Iemand die meer woorden kent, komt nou eenmaal beter uit zijn woorden en kan beter verwoorden wat hij of zij bedoelt. Naast het feit dat je kind meer woorden kent, leert hij of zij ook meer op het gebied van grammatica, zinsbouw en schrijven.

Boeken lezen is gevoel

Tijdens het lezen krijg je te maken met personages met verschillende gevoelens en karakters. Een kind leert hierdoor over gevoelens van anderen en leert zich in te leven in de gedachten van anderen. Een boek lezen ontwikkelt dus het empatisch vermogen.

Lezen is leuk!

Naast alle bovengenoemde punten is het lezen van een boek natuurlijk hartstikke leuk! Of je nou wilt wegdromen bij een roman, elke bladzijde met spanning omslaat in een thriller of in hogere sferen wilt komen met poëzie, met een goed boek is alles mogelijk.

Leesvaardigheid oefenen

Bij Orbit Amsterdam geven wij je kind alle rust en ruimte om te lezen wanneer het andere werk gedaan is. Door onze individuele begeleiding wordt er niemand afgeleid en kan je kind zich beter concentreren om het beste uit zichzelf te halen. In de vorm van huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining stomen wij je kind klaar voor de toekomst.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of om een gratis proefles aan te vragen!