Proefwerkweek? Met deze 10 tips onthoudt je kind de leerstof beter

Stress in huis, de proefwerkweek komt eraan! Er staan in één week zes toetsen op het programma, dat wordt dus hard blokken. Het korte termijn geheugen van uw kind wordt flink op de proef gesteld in deze weken. Lees in deze blog handige tips die u aan uw kind kunt meegeven om de leerstof beter te onthouden.

10 tips om het korte termijn geheugen te trainen

Geef uw hard lerende kinderen een steuntje in de rug met deze leertips. Nu nog hopen dat uw kind ernaar luistert!

1.   Plannen

U zult het ongetwijfeld al honderden keren tegen uw kroost gezegd hebben, maar plannen blijft een belangrijke factor bij het leren en ordenen van informatie. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met leren. De meest gehoorde uitspraak van iedere scholier is: ‘’Ik hoef nog niet te leren mam, de proefwerkweek is pas over twee weken...’’. Fout! Door vroeg te beginnen en elke dag een uurtje de tekst door te nemen, onthouden ze de stof veel beter dan dat ze drie dagen van tevoren de stof erin moet stampen.

2.   ‘Presenteer’ de leerstof

De stof doorlezen is goed, maar niet goed genoeg. Laat uw kinderen gebruik maken van alle zintuigen door ze de leerstof aan u te laten presenteren. Zo zijn ze genoodzaakt om de stof te lezen, te spreken en te horen. Wat is het doel van deze actie? De hersenen werken beter als alle zintuigen gebruikt worden, dus wordt de stof beter onthouden.

3.   Eventjes pauze

De hele dag informatie tot je nemen is een intensieve hersenactiviteit. Net als met een intensieve sport is het erg aan te raden om genoeg pauzes tussen het leren in te lassen. Zit uw studiebol al twee uur achter elkaar te blokken? Trek hem/haar even achter dat geschiedenisboek vandaan en ga een spelletje doen, sporten of maak samen een smoothie om de hersenen rust te gunnen.

Pauze? Maak samen een lekkere en vooral gezonde smoothie!

Pauze? Maak samen een lekkere en vooral gezonde smoothie!

4. Een vaste studieplek

Vastigheid in het leven geeft rust. Zo ook met leren. Zorg dat uw kinderen een eigen, rustige plek hebben waar alle boeken, schriften en markers lekker rond mogen slingeren. In de woonkamer leren terwijl de TV aanstaat en er ook nog een wordt stofgezogen is alles behalve ideaal.

5.   Associëren kun je leren

Rijtjes leren. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Toch kan iedereen een rijtje uit zijn hoofd leren door ezelsbruggetjes te maken. Associeer een rijtje met een bepaalde afkorting, bijvoorbeeld TV-TAS bij de waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ook kan een leerling een woord associëren met een bepaalde actie. Wenkbrauw of wenkbrouw? Als je eraan trekt doet het au! Wenkbrauw is met au.

6.   Werk met doelstellingen

Het brein houdt ervan om ergens naar toe te werken. De hersenen kunnen zich op deze manier op een bepaald punt focussen. Maak dus per uur, dag of vak een leerdoelstelling en vier het als deze doelstelling behaald is!

Focus op een bepaalde doelstelling en vier het als deze doelstelling gehaald is!

Focus op een bepaalde doelstelling en vier het als deze doelstelling gehaald is!

7.   Samenvatten

Hoe onthoud je dingen beter? Door de belangrijkste informatie eruit te pikken! Maak van een boek met 100 bladzijdes een samenvatting van vijf bladzijden. Leg hierna de focus op de samenvatting, als het goed is staan namelijk alle belangrijke punten uit het grote boek erin.

 

Hiernaast worden de belangrijke stukken uit het boek ook nog eens opgeschreven, wat weer een andere zintuig is dan het lezen en dus bijdraagt aan een beter leerproces.

8.   Lekker gezond!

Tja, ga dat uw kind maar eens wijs maken. Toch is gezond eten erg belangrijk tijdens een proefwerkweek. Door gezonde voedingsmiddelen te eten kunnen de hersenen dingen beter onthouden, daarnaast wordt het korte termijn geheugen aangescherpt en is de concentratie hoger. Geef dus geen koekjes mee naar de toets, maar liever een stukje fruit of een volkoren boterham met kip of vis.

9.   Dutten

U zult als ouder misschien vinden dat uw kinderen véél te lang op bed liggen. Toch is het tijdens een intensieve leerweek goed om veel te slapen. Tijdens de slaap krijgen ook de hersenen en het geheugen de rust die ze verdienen. Lekker vroeg naar bed dus!

Ga lekker vroeg dutten om genoeg slaap te pakken in de drukke toetsweek

Ga lekker vroeg dutten om genoeg slaap te pakken in de drukke toetsweek

11.   Leerbegeleiding op maat

Heeft uw kroost moeite met leren en alles wat daar bij komt kijken? Dat begrijpen we. In dat geval kan uw kind gebruikmaken van onze huiswerkbegeleiding. Met onze professionele en persoonlijke begeleiding helpen wij uw kind bij het plannen en maken van het huiswerk. Bij onze huiswerkinstituten in Amsterdam Oud-West en Amsterdam Oud-Zuid is er genoeg ruimte om rustig te leren onder begeleiding.

Wilt u de huiswerkbegeleiding van Orbit een keer proberen? Vraag dan een gratis proefles aan of neem contact met ons op!