Gelukkig nieuw schooljaar! Zo begint je kind goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar

backtoschool.png

Een nieuw schooljaar staat voor de deur, een hartstikke spannende periode voor veel kinderen. Zeker als je kind voor het eerst naar de middelbare school gaat kan er een hoop veranderen. Nieuwe school, nieuwe klasgenoten, nieuwe vakken en een compleet andere manier van leren.

Een goede eerste schooldag is belangrijk voor een fijne en soepele overgang van de vakantieperiode naar het ‘normale’ leven. Je wilt natuurlijk dat je kind deze periode zo goed voorbereid mogelijk ingaat. Daarom geven wij alvast wat tips.

Schoolspullen

Het is misschien wel de meest voor de hand liggende tip, maar als de schoolspullen op orde zijn gaat de eerste schooldag stukken makkelijker. Zorg er daarom op tijd voor dat alles in orde is. Ga een week van tevoren alle schoolbenodigdheden na (misschien heeft de school wel een lijstje gemaakt?) en kijk wat er nog gekocht moet worden.

Neem je kinderen ook mee als je de nieuwe spullen gaat kopen. Laat ze zelf hun agenda, etui, schriften, tas en andere zaken uitkiezen. Daardoor kijken ze uit naar de dag dat ze de spullen kunnen gebruiken, en gebruiken ze ze met plezier.

Wennen aan het ritme

Wennen aan het ritme van school is altijd lastig, vooral het op tijd naar bed gaan en er op tijd weer uitkomen is elk jaar weer een pijnpunt. Houdt daarom al een week van te voren de nieuwe bedtijden aan. Dan is het niet erg als de kinderen zich eens verslapen, maar krijgen ze alvast de kans om te wennen aan de normale bedtijden.

Straks niet te laat op school? Zet dan al een week van te voren je wekker op tijd

Straks niet te laat op school? Zet dan al een week van te voren je wekker op tijd

Sluit de vakantie goed af

Duidelijkheid is altijd fijn voor kinderen, een leuk en duidelijk einde van de vakantie is dan ook een goed idee. Ga bijvoorbeeld op de laatste vakantiedag naar de dierentuin, de film, of een pannenkoekenrestaurant. Zo sluiten jullie de vakantie samen gezellig af en hebben de kinderen meteen wat leuks te vertellen op de eerste schooldag.

Bespreek het nieuwe schooljaar

Het zou best kunnen dat je kinderen zich zorgen maken over het nieuwe schooljaar. Wat kunnen ze verwachten? Kunnen ze wel vriendjes maken? Is het niet te lastig? Allemaal logische zorgen. Bespreek het nieuwe schooljaar dan ook van tevoren met je kinderen. Waar kijken ze naar uit en waar kijken ze tegenop? Neem hun zorgen serieus en kijk hoe je hen kunt helpen.

Een goede werkplek

‘A cluttered desk means a cluttered mind’, luidt een bekend Engels gezegde. En het klopt; als je werkplek een rommel is, is het lastig om je te focussen. Richt daarom een vaste werkplek in en zorg dat deze schoon en georganiseerd is. Zorg dat het een plek is met weinig afleiding en waar alle benodigdheden binnen handbereik zijn. Dan wordt het maken van huiswerk een stuk makkelijker.

Een goede werkplek helpt bij het maken van huiswerk

Een goede werkplek helpt bij het maken van huiswerk

 

Oefenen met plannen

Deze tip is speciaal voor als je kinderen voor het eerste naar de middelbare school gaan: oefen met plannen. Plannen is een van de belangrijkste dingen die kinderen leren op de middelbare school, het is een vaardigheid waar ze rest van hun leven profijt van gaan hebben.

Oefen dus alvast met plannen door in de vakantie dag- en weekplanningen te maken. Wanneer eten we, hoelaat staan we op, en wat moeten en willen we vandaag doen? Zo wennen ze alvast aan de gang van zaken op de middelbare school.

Leren leren

Aan het begin van het schooljaar kost het altijd moeite om weer in het studeer-ritme te komen. Leer ze daarom al vroeg in het jaar om te leren. Dat houdt in: help ze met samenvatten, begrijpend lezen, en aantekeningen maken. Hoe sneller ze wennen aan de nieuwe manier van leren, hoe soepeler de eerste schooldagen zullen verlopen.

Huiswerkbegeleiding en bijles in Amsterdam

Met deze tips begint je kind goed aan het nieuwe schooljaar. Heeft je kind toch moeite met het maken van zijn huiswerk, of met een specifiek vak? Dan kunnen huiswerkbegeleiding en bijles helpen.

Huiswerkinstituut Orbit verzorgt individuele huiswerkbegeleiding en bijles in Amsterdam Oud-Zuid en Amsterdam Oud-West. Hier krijgt je kind de aandacht en expertise die het nodig heeft en verdient. Benieuwd of Huiswerkinstituut Orbit geschikt is voor jouw kind? Neem dan contact met ons op of vraag een gratis proefles aan.