Huiswerk plannen: 5 tips voor plannen middelbare school

Afbeelding1.png

Gaat uw kind na de vakantie naar de middelbare school? Dan zal hij waarschijnlijk te maken krijgen met een hoop nieuwe dingen. Langere dagen, nieuwe vakken, en een stuk meer huiswerk.

Uw kind zal dus moeten leren plannen, maar hoe kan hij dat nu het beste doen, en kunt u uw kind daar bij helpen? In deze blog leggen we uit waarom plannen zo belangrijk is, en geven we u vijf tips voor het plannen van huiswerk op de middelbare school.

Het belang van huiswerk plannen

Misschien vraagt u zich af waarom het zo belangrijk is om het huiswerk in te plannen. Zolang het huiswerk gemaakt wordt, is het goed toch? Daar zou u zich dan in vergissen. Het bijhouden van een planning is namelijk een enorm belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van uw kind.

Als uw kind naar de middelbare school gaat, gaat het van alles leren. Naast wiskunde en geschiedenis, leert uw kind hier ook belangrijke levensvaardigheden. Zo leren kinderen op de middelbare school hoe ze met elkaar moeten omgaan en hoe ze een lange tekst kunnen samenvatten. Dit zijn vaardigheden waar uw kind de rest van zijn of haar leven profijt van gaat hebben, en ook plannen hoort bij deze vaardigheden.

Afbeelding1.png

Leren plannen is belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling van je kind

Door te leren plannen leert uw kind om tijd in te schatten en in te delen, prioriteiten te stellen, en hoofd- van bijzaken onderscheiden. Huiswerk plannen doet dus meer dan alleen het huiswerk op tijd afkrijgen. Maar hoe leert u uw kind om goed te plannen? Wij geven u vijf tips:

1. Houd een agenda bij

Het plannen van huiswerk begint met het bijhouden van een agenda. Deze agenda is niet alleen voor huiswerk bedoeld, maar ook voor zaken als sportles en afspraken met vrienden. Om het bijhouden van een agenda extra interessant te maken voor uw kind kunt u uw kind zijn eigen agenda laten uitkiezen. Agenda’s zijn er in alle soorten, maten en thema’s, er is er dus vast een te vinden waar uw kind met plezier in schrijft.

2. Maak een huiswerkplanner

Een algemene agenda geeft uw kind al een stuk meer inzicht in zijn tijd, maar met een huiswerkplanner wordt het geheel nog duidelijker. Op de huiswerkplanner kunt u het huiswerk namelijk een stuk concreter maken.

Zo kan uw kind in zijn algemene agenda opschrijven dat hij voor donderdag geschiedenis huiswerk heeft, en in zijn huiswerkplanner wat dat huiswerk precies inhoudt. Op die manier blijft de algemene agenda overzichtelijk en weet uw kind precies wat hem te doen staat.

3. Deel het huiswerk op in subtaken

Als uw kind net begint aan de middelbare school kan de hoeveelheid huiswerk overweldigend zijn. Leer uw kind dan ook aan dat hij het huiswerk kan opdelen in meerdere kleine taken. Bestaat het huiswerk voor geschiedenis uit het lezen van twee hoofdstukken? Plan dan op twee dagen elk één hoofdstuk in, zo wordt het huiswerk een stuk behapbaarder voor uw kind.  

4. Gebruik verschillende kleuren

Zelfs als uw kind al het huiswerk opdeelt en opschrijft in de agenda en huiswerkplanner, kan het zijn dat uw kind door de bomen het bos niet meer ziet. Dit is niet erg, plannen en tijd indelen is iets wat tijd kost om te leren. Een handige truc is om de verschillende taken verschillende kleuren te geven.

Afbeelding1.png

Door verschillende kleuren te gebruiken worden de taken direct duidelijk

Zo kan in de algemene agenda al het schoolwerk rood gekleurd worden, alle sportactiviteiten groen, en alle overige activiteiten blauw. Hetzelfde geldt voor de huiswerkplanner: kleur geschiedenis paars, biologie geel, aardrijkskunde oranje, etc. Op deze manier is het in één oogopslag duidelijk wat het huiswerk is en waar het meeste werk gedaan moet worden.

5. Maak gebruik van huiswerkbegeleiding

We zeiden het al eerder: leren plannen kost tijd. Ontmoedig uw kind dan ook niet als het huiswerk een keertje niet af is, of als een deadline een keer niet is gehaald. Leren is tenslotte een proces van vallen en opstaan, leren plannen is daarin niks anders. Op de middelbare school kan uw kind vaak geholpen worden met het maken van een planning, daarnaast kunt u uw kind zelf ook een handje helpen.

U kunt echter ook kiezen om gebruik te maken van een huiswerkbegeleiding bij u in de buurt. Bij de huiswerkinstituten van Orbit in Amsterdam West en Amsterdam Oud-Zuid is uw kind in goede handen. Hier krijgt uw kind persoonlijke en professionele begeleiding bij het maken én plannen van het huiswerk. Bent u benieuwd of de lokale huiswerkbegeleiding van Orbit uw kind kan helpen? Neem dan contact met ons op, of vraag een gratis proefles aan.