Signalen dat je kind wiskunde bijles nodig heeft

calculator-scientific.jpg

Wanneer vind je kind een vak gewoon lastig, en wanneer heeft je kind echt bijles nodig? Het kan enorm moeilijk zijn om die afweging te maken, en de grens tussen lastig en te lastig te trekken. In deze blog nemen we het vak wiskunde onder de loep. Veel kinderen hebben moeite met dit vak, maar toch is het een verplicht onderdeel van de middelbare school.

Daarom bespreken we een paar van de signalen die erop wijzen dat je kind hulp nodig heeft met wiskunde. Zo kun je op tijd ingrijpen, en je kind verder helpen met school. 

Waarom is wiskunde zo belangrijk?

Voordat we de signalen dat je kind wiskunde bijles nodig heeft gaan bespreken, leggen we eerst even uit waarom wiskunde zo'n belangrijk vak is. In het onderwijs wordt er namelijk heel zwaar gewogen aan wiskunde. Voor veel opleidingen is wiskunde a of wiskunde b een vereiste en op de middelbare school is het tegenwoordig een verplicht vak. 

Wiskunde is belangrijk omdat er een hoop vaardigheden voor nodig zijn om wiskunde te snappen. Zo moet je problemen kunnen oplossen, logisch kunnen nadenken, creatief kunnen denken, en heb je inzicht nodig. Daarnaast gebruik je wiskunde bijna dagelijks, vaak zonder erbij na te denken. Bijvoorbeeld als je je dag aan het plannen bent, of als je boodschappen aan het doen bent. 

Je gebruikt wiskunde dagelijks, bijvoorbeeld bij het afrekenen op de markt

Je gebruikt wiskunde dagelijks, bijvoorbeeld bij het afrekenen op de markt

wiskunde wordt in bijna elk vakgebied en op elk niveau gebruikt. Advocaten, chirurgen en architecten gebruiken wiskunde, maar ook voor kassamedewerkers, loodgieters en monteurs is wiskunde dagelijkse noodzaak. Daarom is het belangrijk dat iedereen de basis van wiskunde onder de knie heeft.

Wanneer heeft je kind wiskunde bijles nodig?

Nu je begrijpt waarom wiskunde zo belangrijk is, snap je ook dat het belangrijk is dat je kind voor dit vak slaagt. Het kan zijn dat je kind enorm veel moeite heeft met wiskunde, en hij zou niet de enige zijn. Maar wanneer is het te veel moeite? En is het dan tijd voor bijles? Wij bespreken drie signalen dat je kind bijles in wiskunde nodig kan hebben.

Slechte cijfers

Het eerste en misschien wel meeste opvallende signaal dat je kind toe is aan bijles, zijn slechte cijfers. Het is onrealistisch om altijd een 10 van je kind te verwachten, en zelfs een onvoldoende moet zo nu en dan kunnen. Als je kind echter keer op keer zware onvoldoendes haalt, is er waarschijnlijk iets aan de hand. 

Het zou natuurlijk kunnen zijn dat je kind zich gewoon niet genoeg inzet voor het vak, het huiswerk niet goed maakt, of niet goed oplet in de les. Neem daarom altijd eerst even contact op met de wiskundedocent van je kind, die heeft vaak een beter inzicht in het gedrag van jouw kind tijdens de les. Doet je kind wel zijn best, maar blijven de goede resultaten toch uit? Dan kun je denken aan bijles.

Moeite met huiswerk

Ook aan het huiswerkgedrag van je kind kun je signalen aflezen. Hiervoor is het echter wel nodig dat u een oogje in het zeil houdt als het op huiswerk aankomt. Zo kun je bijvoorbeeld aanbieden om het huiswerk te controleren als het klaar is, dan kun je zelf ook het niveau van je zoon of dochter peilen. 

 

Als uw kind wiskunde huiswerk uitstelt heeft hij hier misschien wel moeite mee

Als uw kind wiskunde huiswerk uitstelt heeft hij hier misschien wel moeite mee

Ook aan de planning van het huiswerk kun je vaak het een en ander aflezen. Zo stellen kinderen het huiswerk waar ze het meeste tegenop kijken vaak het langste uit. Plant je kind wiskunde altijd als laatste in, en komt hij of zij er vervolgens niet meer aan toe? Vraag dan waarom ze dit doen, meestal kijken kinderen op tegen de dingen die ze het lastigst vinden. 
Als dit het geval is kan bijles of huiswerkbegeleiding hulp bieden. 

Hulp van ouders helpt niet

Als ouder wil je natuurlijk niks liever dan je kinderen helpen, ook met het wiskunde huiswerk. Er is dan ook helemaal niks mis mee als u uw kind enigszins begeleid in het huiswerk, zolang u maar niet het huiswerk gaat maken.

Merk je echter dat je hulp geen invloed heeft op het huiswerk? Dan is bijles misschien nodig. Op het moment dat het niveau niet omhoog gaat, of wanneer je kind telkens dezelfde fouten blijft maken heeft het geen zin meer om zelf begeleiding te geven

Bijles in Amsterdam

Als je denkt dat je kind baat kan hebben bij wiskunde bijles, is het belangrijk dat je een goede organisatie vindt. Huiswerkinstituut Orbit verzorgt huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining in Amsterdam Oud-Zuid en Amsterdam West. Hier kan je kind bijles krijgen in elk vak waar hij of zij moeite meer heeft, dus ook wiskunde a en wiskunde b. 

Denk je dat jouw kind kan profiteren van de lokale bijles van Huiswerkinstituut Orbit? Vraag dan nu een gratis proefles aan, of neem contact met ons op. Dan kijken we samen met jou wat het beste is voor jouw kind.