Mijn kind wil geen huiswerk maken, wat nu?

Leren plannen jpg

“Mijn kind wil geen huiswerk maken”, het is een vaak gehoorde klacht. Of zij nu net aan het voortgezet onderwijs beginnen, of al aan hun eindexamen toe zijn, alle kinderen kunnen moeite hebben met  het maken van hun huiswerk. Gelukkig zijn er manieren waarop u uw kind kunt stimuleren om zijn of haar huiswerk te maken.

In deze blog geven we u enkele tips hoe u uw kind kunt motiveren om z’n huiswerk te maken, en hoe u uw kind kunt leren leren.  

Help uw kind

Soms is het lastig voor te stellen, maar het kan voor kinderen echt heel lastig zijn om aan hun huiswerk te gaan zitten. Het jonge brein ontwikkelt zich namelijk nog, ook op het gebied van (zelf)discipline en planning. Daarom is het belangrijk dat u uw kind op een constructieve manier helpt.

Ga niet zelf het huiswerk maken

Dat betekent niet dat u het huiswerk van uw kind moet gaan maken. Dat zou uw kind ook helemaal niet ten goede komen. Huiswerk is immers een manier voor de docenten om te peilen op welk niveau een leerling zit, hoe kunnen ze dat doen als u het huiswerk van uw kind maakt? U kunt uw kind helpen, maar u moet niet zelf het huiswerk gaan maken.

Huiswerkbegeleidingjpg

Leg uit waarom huiswerk zo belangrijk is

Veel kinderen zien het nut van huiswerk niet in, daarom vinden de meesten het zo stom om eraan te werken. Daarom is het belangrijk dat u aan uw kind uitlegt waarom het zo belangrijk is om huiswerk te maken.

Naast de betere schoolresultaten zorgt huiswerk er voor dat uw kind leert zelfstandig te werken, een eigen planning te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Dit zijn zaken die uw kind waarschijnlijk niet direct op school leert, maar die in het dagelijks leven erg belangrijk zijn.

Probeer dit over te brengen op uw kind. Hoe sneller uw kinderen gaan inzien dat huiswerk maken voor heel veel dingen goed is, hoe sneller ze gemotiveerd zullen zijn om hun best te doen.

Maak samen een planning

Veel kinderen en pubers hebben moeite met het inplannen van hun taken, zeker als ze ook nog buitenschoolse activiteiten zoals een sportclub moeten onderhouden. Hun hersenen zijn zich op dit gebied nog aan het ontwikkelen, hier kunt u uw kind dan ook goed bij helpen.

Ga samen met uw kind rond de tafel zitten om een planning te maken. Dit kunt u aan het begin van de week doen, maar bijvoorbeeld ook elke dag als uw kind uit school komt. Geef uw kind ook inspraak in het maken van de planning. Begint hij er liever direct aan, of wacht hij liever tot na het avondeten? Wat heeft er volgens hem prioriteit, en wat is volgens hem het meeste werk? Zo kunnen jullie samen tot een goede planning komen.

huiswerk maken.jpg

Geef uw kind complimenten

Vergeet uw kind ook zeker geen complimenten te geven. Het wordt vaak onderschat hoe belangrijk kinderen het vinden om hun ouders blij of trots te maken. Door uw kind te laten weten dat u het waardeert als het huiswerk gemaakt wordt, zal uw kind gemotiveerd worden om beter zijn best te doen. Geef bijvoorbeeld een compliment als hij een grote opdracht af heeft, of beloon hem voor het afronden van een verslag.

Deze positieve feedback heeft een beter effect op kinderen dan wanneer u boos zou worden omdat ze hun huiswerk niet maken. Probeer dat dus zoveel mogelijk te voorkomen.

Maak van huiswerk maken een routine

Hand in hand met het werken met een planning, gaat het vormen van een routine. Als er een duidelijke afspraak is gemaakt dat er elke dag tussen 16:00 en 17:00 huiswerk gemaakt wordt, zal dit op den duur een gewoonte worden.

Dit is niet alleen een afspraak voor uw kind, maar ook voor u. In die tijd vraagt u uw kind bijvoorbeeld niet om te helpen in het huishouden en gaat u bijvoorbeeld niet stofzuigen. Zo zal uw kind beseffen dat u de afspraken ook echt serieus neemt.

Een huiswerkinstituut

Ten slotte kunt u de hulp van een een huiswerkinstituut inschakelen. Hier kunnen kinderen zich focussen op hun huiswerk onder de begeleiding van mensen die hen kunnen helpen. Op de huiswerkinstituten van Orbit in Amsterdam Zuid en Amsterdam West kan uw kind vijf middagen per week terecht voor professionele huiswerkbegeleiding.

Hier krijgen de kinderen inhoudelijke begeleiding, maar worden ze ook geholpen in het maken en aanhouden van een planning. Hierdoor zal uw kind niet alleen betere schoolresultaten halen, hij zal ook steeds meer gemotiveerd raken om aan zijn huiswerk te werken. Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op, of vraag een gratis proefles aan.