Gelukkig nieuw schooljaar! Zo begint je kind goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar

backtoschool.png

Een nieuw schooljaar staat voor de deur, een hartstikke spannende periode voor veel kinderen. Zeker als je kind voor het eerst naar de middelbare school gaat kan er een hoop veranderen. Nieuwe school, nieuwe klasgenoten, nieuwe vakken en een compleet andere manier van leren.

Een goede eerste schooldag is belangrijk voor een fijne en soepele overgang van de vakantieperiode naar het ‘normale’ leven. Je wilt natuurlijk dat je kind deze periode zo goed voorbereid mogelijk ingaat. Daarom geven wij alvast wat tips.

Schoolspullen

Het is misschien wel de meest voor de hand liggende tip, maar als de schoolspullen op orde zijn gaat de eerste schooldag stukken makkelijker. Zorg er daarom op tijd voor dat alles in orde is. Ga een week van tevoren alle schoolbenodigdheden na (misschien heeft de school wel een lijstje gemaakt?) en kijk wat er nog gekocht moet worden.

Neem je kinderen ook mee als je de nieuwe spullen gaat kopen. Laat ze zelf hun agenda, etui, schriften, tas en andere zaken uitkiezen. Daardoor kijken ze uit naar de dag dat ze de spullen kunnen gebruiken, en gebruiken ze ze met plezier.

Wennen aan het ritme

Wennen aan het ritme van school is altijd lastig, vooral het op tijd naar bed gaan en er op tijd weer uitkomen is elk jaar weer een pijnpunt. Houdt daarom al een week van te voren de nieuwe bedtijden aan. Dan is het niet erg als de kinderen zich eens verslapen, maar krijgen ze alvast de kans om te wennen aan de normale bedtijden.

  Straks niet te laat op school? Zet dan al een week van te voren je wekker op tijd

Straks niet te laat op school? Zet dan al een week van te voren je wekker op tijd

Sluit de vakantie goed af

Duidelijkheid is altijd fijn voor kinderen, een leuk en duidelijk einde van de vakantie is dan ook een goed idee. Ga bijvoorbeeld op de laatste vakantiedag naar de dierentuin, de film, of een pannenkoekenrestaurant. Zo sluiten jullie de vakantie samen gezellig af en hebben de kinderen meteen wat leuks te vertellen op de eerste schooldag.

Bespreek het nieuwe schooljaar

Het zou best kunnen dat je kinderen zich zorgen maken over het nieuwe schooljaar. Wat kunnen ze verwachten? Kunnen ze wel vriendjes maken? Is het niet te lastig? Allemaal logische zorgen. Bespreek het nieuwe schooljaar dan ook van tevoren met je kinderen. Waar kijken ze naar uit en waar kijken ze tegenop? Neem hun zorgen serieus en kijk hoe je hen kunt helpen.

Een goede werkplek

‘A cluttered desk means a cluttered mind’, luidt een bekend Engels gezegde. En het klopt; als je werkplek een rommel is, is het lastig om je te focussen. Richt daarom een vaste werkplek in en zorg dat deze schoon en georganiseerd is. Zorg dat het een plek is met weinig afleiding en waar alle benodigdheden binnen handbereik zijn. Dan wordt het maken van huiswerk een stuk makkelijker.

  Een goede werkplek helpt bij het maken van huiswerk

Een goede werkplek helpt bij het maken van huiswerk

 

Oefenen met plannen

Deze tip is speciaal voor als je kinderen voor het eerste naar de middelbare school gaan: oefen met plannen. Plannen is een van de belangrijkste dingen die kinderen leren op de middelbare school, het is een vaardigheid waar ze rest van hun leven profijt van gaan hebben.

Oefen dus alvast met plannen door in de vakantie dag- en weekplanningen te maken. Wanneer eten we, hoelaat staan we op, en wat moeten en willen we vandaag doen? Zo wennen ze alvast aan de gang van zaken op de middelbare school.

Leren leren

Aan het begin van het schooljaar kost het altijd moeite om weer in het studeer-ritme te komen. Leer ze daarom al vroeg in het jaar om te leren. Dat houdt in: help ze met samenvatten, begrijpend lezen, en aantekeningen maken. Hoe sneller ze wennen aan de nieuwe manier van leren, hoe soepeler de eerste schooldagen zullen verlopen.

Huiswerkbegeleiding en bijles in Amsterdam

Met deze tips begint je kind goed aan het nieuwe schooljaar. Heeft je kind toch moeite met het maken van zijn huiswerk, of met een specifiek vak? Dan kunnen huiswerkbegeleiding en bijles helpen.

Huiswerkinstituut Orbit verzorgt individuele huiswerkbegeleiding en bijles in Amsterdam Oud-Zuid en Amsterdam Oud-West. Hier krijgt je kind de aandacht en expertise die het nodig heeft en verdient. Benieuwd of Huiswerkinstituut Orbit geschikt is voor jouw kind? Neem dan contact met ons op of vraag een gratis proefles aan.

Signalen dat je kind wiskunde bijles nodig heeft

calculator-scientific.jpg

Wanneer vind je kind een vak gewoon lastig, en wanneer heeft je kind echt bijles nodig? Het kan enorm moeilijk zijn om die afweging te maken, en de grens tussen lastig en te lastig te trekken. In deze blog nemen we het vak wiskunde onder de loep. Veel kinderen hebben moeite met dit vak, maar toch is het een verplicht onderdeel van de middelbare school.

Daarom bespreken we een paar van de signalen die erop wijzen dat je kind hulp nodig heeft met wiskunde. Zo kun je op tijd ingrijpen, en je kind verder helpen met school. 

Waarom is wiskunde zo belangrijk?

Voordat we de signalen dat je kind wiskunde bijles nodig heeft gaan bespreken, leggen we eerst even uit waarom wiskunde zo'n belangrijk vak is. In het onderwijs wordt er namelijk heel zwaar gewogen aan wiskunde. Voor veel opleidingen is wiskunde a of wiskunde b een vereiste en op de middelbare school is het tegenwoordig een verplicht vak. 

Wiskunde is belangrijk omdat er een hoop vaardigheden voor nodig zijn om wiskunde te snappen. Zo moet je problemen kunnen oplossen, logisch kunnen nadenken, creatief kunnen denken, en heb je inzicht nodig. Daarnaast gebruik je wiskunde bijna dagelijks, vaak zonder erbij na te denken. Bijvoorbeeld als je je dag aan het plannen bent, of als je boodschappen aan het doen bent. 

  Je gebruikt wiskunde dagelijks, bijvoorbeeld bij het afrekenen op de markt

Je gebruikt wiskunde dagelijks, bijvoorbeeld bij het afrekenen op de markt

wiskunde wordt in bijna elk vakgebied en op elk niveau gebruikt. Advocaten, chirurgen en architecten gebruiken wiskunde, maar ook voor kassamedewerkers, loodgieters en monteurs is wiskunde dagelijkse noodzaak. Daarom is het belangrijk dat iedereen de basis van wiskunde onder de knie heeft.

Wanneer heeft je kind wiskunde bijles nodig?

Nu je begrijpt waarom wiskunde zo belangrijk is, snap je ook dat het belangrijk is dat je kind voor dit vak slaagt. Het kan zijn dat je kind enorm veel moeite heeft met wiskunde, en hij zou niet de enige zijn. Maar wanneer is het te veel moeite? En is het dan tijd voor bijles? Wij bespreken drie signalen dat je kind bijles in wiskunde nodig kan hebben.

Slechte cijfers

Het eerste en misschien wel meeste opvallende signaal dat je kind toe is aan bijles, zijn slechte cijfers. Het is onrealistisch om altijd een 10 van je kind te verwachten, en zelfs een onvoldoende moet zo nu en dan kunnen. Als je kind echter keer op keer zware onvoldoendes haalt, is er waarschijnlijk iets aan de hand. 

Het zou natuurlijk kunnen zijn dat je kind zich gewoon niet genoeg inzet voor het vak, het huiswerk niet goed maakt, of niet goed oplet in de les. Neem daarom altijd eerst even contact op met de wiskundedocent van je kind, die heeft vaak een beter inzicht in het gedrag van jouw kind tijdens de les. Doet je kind wel zijn best, maar blijven de goede resultaten toch uit? Dan kun je denken aan bijles.

Moeite met huiswerk

Ook aan het huiswerkgedrag van je kind kun je signalen aflezen. Hiervoor is het echter wel nodig dat u een oogje in het zeil houdt als het op huiswerk aankomt. Zo kun je bijvoorbeeld aanbieden om het huiswerk te controleren als het klaar is, dan kun je zelf ook het niveau van je zoon of dochter peilen. 

 

  Als uw kind wiskunde huiswerk uitstelt heeft hij hier misschien wel moeite mee

Als uw kind wiskunde huiswerk uitstelt heeft hij hier misschien wel moeite mee

Ook aan de planning van het huiswerk kun je vaak het een en ander aflezen. Zo stellen kinderen het huiswerk waar ze het meeste tegenop kijken vaak het langste uit. Plant je kind wiskunde altijd als laatste in, en komt hij of zij er vervolgens niet meer aan toe? Vraag dan waarom ze dit doen, meestal kijken kinderen op tegen de dingen die ze het lastigst vinden. 
Als dit het geval is kan bijles of huiswerkbegeleiding hulp bieden. 

Hulp van ouders helpt niet

Als ouder wil je natuurlijk niks liever dan je kinderen helpen, ook met het wiskunde huiswerk. Er is dan ook helemaal niks mis mee als u uw kind enigszins begeleid in het huiswerk, zolang u maar niet het huiswerk gaat maken.

Merk je echter dat je hulp geen invloed heeft op het huiswerk? Dan is bijles misschien nodig. Op het moment dat het niveau niet omhoog gaat, of wanneer je kind telkens dezelfde fouten blijft maken heeft het geen zin meer om zelf begeleiding te geven

Bijles in Amsterdam

Als je denkt dat je kind baat kan hebben bij wiskunde bijles, is het belangrijk dat je een goede organisatie vindt. Huiswerkinstituut Orbit verzorgt huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining in Amsterdam Oud-Zuid en Amsterdam West. Hier kan je kind bijles krijgen in elk vak waar hij of zij moeite meer heeft, dus ook wiskunde a en wiskunde b. 

Denk je dat jouw kind kan profiteren van de lokale bijles van Huiswerkinstituut Orbit? Vraag dan nu een gratis proefles aan, of neem contact met ons op. Dan kijken we samen met jou wat het beste is voor jouw kind.

Huiswerk plannen: 5 tips voor plannen middelbare school

Afbeelding1.png

Gaat uw kind na de vakantie naar de middelbare school? Dan zal hij waarschijnlijk te maken krijgen met een hoop nieuwe dingen. Langere dagen, nieuwe vakken, en een stuk meer huiswerk.

Uw kind zal dus moeten leren plannen, maar hoe kan hij dat nu het beste doen, en kunt u uw kind daar bij helpen? In deze blog leggen we uit waarom plannen zo belangrijk is, en geven we u vijf tips voor het plannen van huiswerk op de middelbare school.

Het belang van huiswerk plannen

Misschien vraagt u zich af waarom het zo belangrijk is om het huiswerk in te plannen. Zolang het huiswerk gemaakt wordt, is het goed toch? Daar zou u zich dan in vergissen. Het bijhouden van een planning is namelijk een enorm belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van uw kind.

Als uw kind naar de middelbare school gaat, gaat het van alles leren. Naast wiskunde en geschiedenis, leert uw kind hier ook belangrijke levensvaardigheden. Zo leren kinderen op de middelbare school hoe ze met elkaar moeten omgaan en hoe ze een lange tekst kunnen samenvatten. Dit zijn vaardigheden waar uw kind de rest van zijn of haar leven profijt van gaat hebben, en ook plannen hoort bij deze vaardigheden.

Afbeelding1.png

Leren plannen is belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling van je kind

Door te leren plannen leert uw kind om tijd in te schatten en in te delen, prioriteiten te stellen, en hoofd- van bijzaken onderscheiden. Huiswerk plannen doet dus meer dan alleen het huiswerk op tijd afkrijgen. Maar hoe leert u uw kind om goed te plannen? Wij geven u vijf tips:

1. Houd een agenda bij

Het plannen van huiswerk begint met het bijhouden van een agenda. Deze agenda is niet alleen voor huiswerk bedoeld, maar ook voor zaken als sportles en afspraken met vrienden. Om het bijhouden van een agenda extra interessant te maken voor uw kind kunt u uw kind zijn eigen agenda laten uitkiezen. Agenda’s zijn er in alle soorten, maten en thema’s, er is er dus vast een te vinden waar uw kind met plezier in schrijft.

2. Maak een huiswerkplanner

Een algemene agenda geeft uw kind al een stuk meer inzicht in zijn tijd, maar met een huiswerkplanner wordt het geheel nog duidelijker. Op de huiswerkplanner kunt u het huiswerk namelijk een stuk concreter maken.

Zo kan uw kind in zijn algemene agenda opschrijven dat hij voor donderdag geschiedenis huiswerk heeft, en in zijn huiswerkplanner wat dat huiswerk precies inhoudt. Op die manier blijft de algemene agenda overzichtelijk en weet uw kind precies wat hem te doen staat.

3. Deel het huiswerk op in subtaken

Als uw kind net begint aan de middelbare school kan de hoeveelheid huiswerk overweldigend zijn. Leer uw kind dan ook aan dat hij het huiswerk kan opdelen in meerdere kleine taken. Bestaat het huiswerk voor geschiedenis uit het lezen van twee hoofdstukken? Plan dan op twee dagen elk één hoofdstuk in, zo wordt het huiswerk een stuk behapbaarder voor uw kind.  

4. Gebruik verschillende kleuren

Zelfs als uw kind al het huiswerk opdeelt en opschrijft in de agenda en huiswerkplanner, kan het zijn dat uw kind door de bomen het bos niet meer ziet. Dit is niet erg, plannen en tijd indelen is iets wat tijd kost om te leren. Een handige truc is om de verschillende taken verschillende kleuren te geven.

Afbeelding1.png

Door verschillende kleuren te gebruiken worden de taken direct duidelijk

Zo kan in de algemene agenda al het schoolwerk rood gekleurd worden, alle sportactiviteiten groen, en alle overige activiteiten blauw. Hetzelfde geldt voor de huiswerkplanner: kleur geschiedenis paars, biologie geel, aardrijkskunde oranje, etc. Op deze manier is het in één oogopslag duidelijk wat het huiswerk is en waar het meeste werk gedaan moet worden.

5. Maak gebruik van huiswerkbegeleiding

We zeiden het al eerder: leren plannen kost tijd. Ontmoedig uw kind dan ook niet als het huiswerk een keertje niet af is, of als een deadline een keer niet is gehaald. Leren is tenslotte een proces van vallen en opstaan, leren plannen is daarin niks anders. Op de middelbare school kan uw kind vaak geholpen worden met het maken van een planning, daarnaast kunt u uw kind zelf ook een handje helpen.

U kunt echter ook kiezen om gebruik te maken van een huiswerkbegeleiding bij u in de buurt. Bij de huiswerkinstituten van Orbit in Amsterdam West en Amsterdam Oud-Zuid is uw kind in goede handen. Hier krijgt uw kind persoonlijke en professionele begeleiding bij het maken én plannen van het huiswerk. Bent u benieuwd of de lokale huiswerkbegeleiding van Orbit uw kind kan helpen? Neem dan contact met ons op, of vraag een gratis proefles aan.

 

Mijn kind wil geen huiswerk maken, wat nu?

Leren plannen jpg

“Mijn kind wil geen huiswerk maken”, het is een vaak gehoorde klacht. Of zij nu net aan het voortgezet onderwijs beginnen, of al aan hun eindexamen toe zijn, alle kinderen kunnen moeite hebben met  het maken van hun huiswerk. Gelukkig zijn er manieren waarop u uw kind kunt stimuleren om zijn of haar huiswerk te maken.

In deze blog geven we u enkele tips hoe u uw kind kunt motiveren om z’n huiswerk te maken, en hoe u uw kind kunt leren leren.  

Help uw kind

Soms is het lastig voor te stellen, maar het kan voor kinderen echt heel lastig zijn om aan hun huiswerk te gaan zitten. Het jonge brein ontwikkelt zich namelijk nog, ook op het gebied van (zelf)discipline en planning. Daarom is het belangrijk dat u uw kind op een constructieve manier helpt.

Ga niet zelf het huiswerk maken

Dat betekent niet dat u het huiswerk van uw kind moet gaan maken. Dat zou uw kind ook helemaal niet ten goede komen. Huiswerk is immers een manier voor de docenten om te peilen op welk niveau een leerling zit, hoe kunnen ze dat doen als u het huiswerk van uw kind maakt? U kunt uw kind helpen, maar u moet niet zelf het huiswerk gaan maken.

Huiswerkbegeleidingjpg

Leg uit waarom huiswerk zo belangrijk is

Veel kinderen zien het nut van huiswerk niet in, daarom vinden de meesten het zo stom om eraan te werken. Daarom is het belangrijk dat u aan uw kind uitlegt waarom het zo belangrijk is om huiswerk te maken.

Naast de betere schoolresultaten zorgt huiswerk er voor dat uw kind leert zelfstandig te werken, een eigen planning te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Dit zijn zaken die uw kind waarschijnlijk niet direct op school leert, maar die in het dagelijks leven erg belangrijk zijn.

Probeer dit over te brengen op uw kind. Hoe sneller uw kinderen gaan inzien dat huiswerk maken voor heel veel dingen goed is, hoe sneller ze gemotiveerd zullen zijn om hun best te doen.

Maak samen een planning

Veel kinderen en pubers hebben moeite met het inplannen van hun taken, zeker als ze ook nog buitenschoolse activiteiten zoals een sportclub moeten onderhouden. Hun hersenen zijn zich op dit gebied nog aan het ontwikkelen, hier kunt u uw kind dan ook goed bij helpen.

Ga samen met uw kind rond de tafel zitten om een planning te maken. Dit kunt u aan het begin van de week doen, maar bijvoorbeeld ook elke dag als uw kind uit school komt. Geef uw kind ook inspraak in het maken van de planning. Begint hij er liever direct aan, of wacht hij liever tot na het avondeten? Wat heeft er volgens hem prioriteit, en wat is volgens hem het meeste werk? Zo kunnen jullie samen tot een goede planning komen.

huiswerk maken.jpg

Geef uw kind complimenten

Vergeet uw kind ook zeker geen complimenten te geven. Het wordt vaak onderschat hoe belangrijk kinderen het vinden om hun ouders blij of trots te maken. Door uw kind te laten weten dat u het waardeert als het huiswerk gemaakt wordt, zal uw kind gemotiveerd worden om beter zijn best te doen. Geef bijvoorbeeld een compliment als hij een grote opdracht af heeft, of beloon hem voor het afronden van een verslag.

Deze positieve feedback heeft een beter effect op kinderen dan wanneer u boos zou worden omdat ze hun huiswerk niet maken. Probeer dat dus zoveel mogelijk te voorkomen.

Maak van huiswerk maken een routine

Hand in hand met het werken met een planning, gaat het vormen van een routine. Als er een duidelijke afspraak is gemaakt dat er elke dag tussen 16:00 en 17:00 huiswerk gemaakt wordt, zal dit op den duur een gewoonte worden.

Dit is niet alleen een afspraak voor uw kind, maar ook voor u. In die tijd vraagt u uw kind bijvoorbeeld niet om te helpen in het huishouden en gaat u bijvoorbeeld niet stofzuigen. Zo zal uw kind beseffen dat u de afspraken ook echt serieus neemt.

Een huiswerkinstituut

Ten slotte kunt u de hulp van een een huiswerkinstituut inschakelen. Hier kunnen kinderen zich focussen op hun huiswerk onder de begeleiding van mensen die hen kunnen helpen. Op de huiswerkinstituten van Orbit in Amsterdam Zuid en Amsterdam West kan uw kind vijf middagen per week terecht voor professionele huiswerkbegeleiding.

Hier krijgen de kinderen inhoudelijke begeleiding, maar worden ze ook geholpen in het maken en aanhouden van een planning. Hierdoor zal uw kind niet alleen betere schoolresultaten halen, hij zal ook steeds meer gemotiveerd raken om aan zijn huiswerk te werken. Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op, of vraag een gratis proefles aan.

Een puberbrein zit vol met duizend andere dingen. Schooltaken leren plannen en zo gemotiveerd worden is de crux.

Een puberbrein zit vol met duizend andere dingen. Schooltaken leren plannen en zo gemotiveerd worden is de crux.

‘Het lukt me niet om huiswerk te plannen,’ is een van de meest gehoorde klachten van de leerlingen die bij Orbit binnenkomen. Ik begrijp dat, want je hebt als puber wel wat anders aan je hoofd: die eerst kus, verkering, vriendschappen. Als duizend andere dingen vechten om voorrang, is het best knokken om je schooltaken soms op nummer 1 te zetten.

De kunst van het loslaten. En de kracht van een generatie.

De kunst van het loslaten. En de kracht van een generatie.

Ik weet het uit eigen ervaring: loslaten is moeilijk. Na het brugjaar zal je zoon of dochter steeds minder huiswerkbemoeienis op prijs stellen. Maak je je daarover zorgen? Geef ze een prettige leeromgeving en vooral: leer ze het plezier om dingen zelf op te pakken. Want het mag dan een eigenwijze generatie zijn (ja, doei), clever zijn ze ook.